DE POSTGESCHIEDENIS VAN ZWOLLE

English version

Postvervoer per stoomboot

Rijn en IJssel Stoomboot Maatschappij

Met de oprichting van de Rijn en IJssel Stoomboot Maatschappij in 1835 deed het stoomtijdperk zijn intrede in de scheepvaart op de IJssel. De stoomboten moesten de verbinding verzorgen tussen Amsterdam en Keulen. Vanaf Amsterdam werd de Zuiderzee overgestoken naar Kampen, vanwaar de IJssel langs Zwolle en Deventer werd opgestoomd naar Arnhem en over de Rijn verder naar Keulen.

Brief van Groningen naar Amsterdam, 20 juli 1847 "met een kistje waarde ƒ 36". Linksboven is het tarief van 50 cent en het gewicht in pond genoteerd. Per diligence (rechts genoteerd) naar Zwolle en per schip verder naar Amsterdam. Ovaal stempel RYN EN IJSSEL STOOMBOOT MAATSCHAPPIJ / ZWOLLE met de datum van vertrek uit Zwolle en een registratienummer.Zwolsche Stoomboot Maatschappij

De Zwolsche Stoomboot Maatschappij werd op 20 juli 1841 te Zwolle opgericht en opende op 12 september 1842 een dienst tussen Zwolle via Kampen naar Amsterdam met het nieuw gebouwde stoomschip "Stad Zwolle". De dienst werd in 1852 uitgebreid met een nieuw schip, de "Stad Amsterdam". De onderneming werd in 1891 geliquideerd. President van deze maatschappij was P.H. Queijsen.


Stoomboot "Stad Zwolle"

Brief van Zwolle naar Genemuiden, 11 augustus 1865 "Met de Brandspuit 11 Aug. pr Zwolsche Boot". Voorzien van rond enkelring stempel ZWOLSCHE / STOOMBOOT / MAATSCHAPPIJ in blauw met geschreven datum en registratienummer 65.

 


Dienstbrief van de firma, van Zwolle naar Hoogeveen, 20 oktober 1868 met ovaal stempel ZWOLSCHE / STOOMBOOT / MAATSCHAPPIJ in blauw, nu zonder datum erin geschreven. Met geel etiket ZWOLSCHE / STOOMBOOT / MAATSCHAPPIJ / HOOGEVEEN. Geschreven "Spoed!". Ik bezit ook nog eenzelfde stuk naar Genemuiden met die plaats op het etiket vermeld. Beide brieven bevatten een verzoek van het bestuur van de maatschappij aan het Gemeentebestuur om een brief aan de Tweede Kamer inzake het onderhoud aan de waterwegen mede te ondertekenen.


Zwolsche en Rotterdamsche Schroefstoomboot Maatschappij

De Zwolsche en Rotterdamsche Schroefstoomboot Maatschappij voer vanaf 12 februari 1867 tussen Zwolle en Rotterdam. De directie bestond uit W.J. em H. Schuttevaer. De eerste was de oprichter van de schippersvereniging. De maatschappij had agenten in Rotterdam, Gouda en Amsterdam. Na 1872 komen we deze dienst niet meer tegen.

Brief vervoerd per Zwolsche en Rotterdamsche Schroefstoomboot Maatschappij, 12 maart 1871 "met een mand wijn gem(erkt) A.G.R.

 

Advertentie in de Zwolsche Courant, 1867.


Laatst bijgewerkt op 15.09.2023 10:24 uur.

Copyright © 2019 - G.L. van Welie FRPSL
Secretaris van de Nederlandse Academie voor Filatelie
Representative of the Royal Philatelic Society London for the Netherlands

Niets uit deze website mag worden gekopieerd, verspreid en/of gepubliceerd zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Heeft u aanvullingen of opmerkingen?

home